Innovatie als verdienmodel: Paul Hol over modern schadeherstel

Duurzaam schadeherstel is allang geen bijzaak meer. In een branche waarin technologische ontwikkelingen elkaar razendsnel opvolgen en de druk op het klimaat toeneemt, wordt verwacht dat schadeherstellers blijven innoveren. Autoschade Herstel Groep speelt daarin een voortrekkersrol. Met vestigingen verspreid over het land is AHG uitgegroeid tot een netwerk van zelfstandige ondernemers die samenwerken aan één doel: veilig, efficiënt én duurzaam schadeherstel.

Dat vraagt om lef. Om ondernemers die kansen zien en risico’s durven nemen. Die nieuwsgierig zijn naar wat beter kan en niet bang zijn om te veranderen. Paul Hol, eigenaar van Autoschade Herstel Paul Hol in Uden, is zo’n ondernemer. Met passie voor het vak én oog voor de toekomst zet hij vol in op verduurzaming. AHG ondersteunt hem daarbij met kennis, tools en een netwerk van gelijkgestemde collega’s.

Van jonge monteur naar succesvol ondernemerschap

Al vanaf zijn 15e heeft Paul Hol zijn handen onder de motorkap. "Het werken met auto's zat in onze familie. Zo rolde ik er vanzelf in," vertelt hij. Al snel blijkt dat er ondernemersbloed door zijn aderen stroomt: als 21-jarige neemt hij de eenmanszaak over waar hij op dat moment in loondienst werkt. 

“Ik dacht: waarom voor een baas werken, als ik dat ook voor mezelf kan doen?"

Vanaf dat moment gaat het snel. Hij huurt een pand en na een aantal jaren verhuist hij naar een groter pand. Als die ruimte ook te klein wordt, laat hij in 2008 een nieuw pand bouwen: 1000 vierkante meter werkplaats met 200 vierkante meter kantoorruimte. Zijn bedrijf telt inmiddels 12 medewerkers.

Verwarmde stikstof: duurzaamheid die zich terugbetaalt

Pauls bedrijf loopt voorop met vernieuwende technieken. Zijn technologische paradepaardje?
“Toch wel dat we spuiten met verwarmde stikstof. Normale lucht wordt getransformeerd naar stikstof die we verwarmen. De verf komt dus warm uit het pistool, waardoor je een strakker resultaat krijgt met minder nevel," legt Paul uit. "De lak landt precies waar je wilt: namelijk op de auto en niet op de grond, waardoor we per spuitbeurt 20 tot 25 procent minder lak verbruiken."

Deze methode is niet alleen duurzaam, het blijkt ook nog eens een verstandige bedrijfseconomische investering: "Bij ongeveer 2000 doorgangen per jaar verdient het systeem zichzelf binnen anderhalf tot twee jaar terug," berekent Paul. De tip voor deze techniek kreeg hij van een collega, waarna hij direct de diepte indook en investeerde.

Paul gebruikt nog meer duurzame technieken in zijn bedrijf:

  • Werken met luchtdrogende blanke lak
  • Een aangepaste spuitcabine met een zuiniger brandersysteem, wat flink scheelt in het gasverbruik
  • 230 zonnepanelen op het dak om eigen stroom op te wekken

Data die spreekt: digitale ogen op de bedrijfsvoering

Modern schadeherstel gaat niet alleen om sleutelen en spuiten. Het draait steeds meer om het slim gebruiken van data. Paul benut volop de digitale infrastructuur die AHG aanbiedt. "Ik vergelijk vrij vaak mijn bedrijfsprestaties met de database. Hoe doe ik het ten opzichte van andere ondernemers? Waar kan ik dingen anders doen? "

Ook in de werkplaats is papier zeldzaam geworden. "We werken bijna volledig digitaal. Elk document wordt ingescand en opgeslagen in digitale dossiers. Dat werkt niet alleen prettiger, maar iedereen heeft direct toegang tot wat nodig is."

Het online schademelden via de speciale tool op de site van AHG functioneert volgens Paul uitstekend, al heeft hij één suggestie: "Soms zou ik graag meer foto's van de klant ontvangen. Die feedback heb ik ook aan AHG teruggegeven. Dat werkt prettig: ze staan echt open voor verbeteringen en suggesties en gaan er dan ook direct mee aan de slag."

Partnerschap laat ruimte voor ondernemerschap

In 2009 sloot Paul zich aan bij AHG, na verschillende ketens te hebben vergeleken. "We wilden aansluiting bij een keten, maar dan wel 'soft' - zodat we toch eigen baas blijven. AHG was echt de partij die bij ons paste."

Het partnerschap geeft Paul het beste van twee werelden: "Het is soft franchise, dus wij zijn gewoon baas in onze eigen toko. AHG maakt commerciële netwerkafspraken met verzekeraars, fleetowners en leasemaatschappijen. Dat is fijn, dat je dat niet zelf hoeft te doen. Voor de opdrachtgevers is het ook prettig, want zij hebben één aanspreekpunt."

Kennis delen binnen het netwerk

AHG helpt Paul met veel meer dan alleen deals met verzekeraars. "Als er iets verandert in de markt, horen we dat. Zo heeft AHG bij de opkomst van ADAS-systemen en welke apparatuur we daarvoor nodig hebben, een belangrijke rol gespeeld.
Ze onderzoeken de mogelijkheden en delen die kennis actief met alle partners, wat ons helpt om bij te blijven in een snel veranderende technologische omgeving.”

Paul maakt ook veel gebruik van het dashboard dat AHG heeft ontwikkeld.
"Gegevens worden automatisch vanuit de backoffice van alle ondernemers naar de centrale databank gestuurd, waar landelijke gemiddelden worden berekend. Ik kijk naar de benchmark, vergelijk mijn cijfers met het landelijk gemiddelde en stuur bij waar nodig.”

Vooruitblikken naar een groene horizon

Als het aan Paul ligt, hoef je niet naar een glazen bol te kijken om de toekomst van de branche te zien. "Meer en meer herstellers sluiten zich aan bij ketens. We zien een duidelijke beweging naar meer samenwerking en schaalvoordelen in de markt."

In zijn geval ondersteunt AHG zijn ambities optimaal. "Zij kijken met ons mee. Geven inzicht in data, delen kennis over nieuwe technieken. Je wordt onderdeel van een groter geheel. Dat opent deuren."

Voor de duurzame toekomst zonder fossiele brandstoffen voorziet Paul nog wel wat uitdagingen. "Ik heb verschillende alternatieven onderzocht, maar zie nog geen ideale oplossing. Bijna al onze apparatuur werkt al op elektriciteit en accu’s, maar de spuitcabine heeft warmte nodig voor het droogproces en daarvoor gebruiken we nog gas."

Warmtepompen lijken een logische stap, maar de investering is zo hoog dat die bijna niet terug te verdienen is. Paul houdt zijn ogen open: "Misschien biedt waterstof uitkomst als het door de bestaande gasleidingen kan."

Aanrader voor andere ondernemers

Op de vraag wat zijn advies is aan andere schadeherstelbedrijven die nog moeten investeren in duurzaamheid, is Paul duidelijk: "Gewoon doen. Want hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt om te investeren. Als je maar blijft uitstellen, loop je achter de feiten aan."

Blijf nieuwsgierig. Kijk wat bij jou past, maar doe iets. En sluit je aan bij een partij die je ondersteunt. Voor mij is dat AHG. Ze bieden precies wat je nodig hebt om verder te komen, zonder je vrijheid in te perken.”